• Pengembaraan Bermula


  Aku Islam kerana Famili

  Aku Islam kerana Tradisi

  Mengapa tidak aku Islam

  Kerana Mencari?

 • Sebuah Pengembaraan Mencari Tuhan

  Pernahkah kita terfikir kita sebenarnya hanya seorang islam yang memeluk islam sebab keturunan? Kita hanya beragamakan Islam tanpa pernah mencari sebenar-benarnya tuhan kita.. Hasilnya, kita tidak memahami erti sebenar ketuhanan dan tujuan hidup.. Blog ini adalah sebuah jurnal cacatan pengembaraan seorang manusia dalam mencari tuhan..

 • Spiritual Traveller

  Aku impikan gembira,
  Yang tiada akhirnya.
  Dan aku tahu,
  Itu hanyalah di syurga.
  Aku mula memandang dunia,
  Dengan pandangan yang berlainan.
  Ibarat formula-formula yang terapung,
  Menanti untuk diselesaikan.

 • Sebuah Pengembaraan Mencari Tuhan

  Gembira, sedih, Suka, duka.
  Putaran ini wujud di dunia.
  Aku patut berhenti berfantasi.
  Mengimpikan bahagia selama-lama di atas muka bumi ini.
  Kerna bahagia tanpa wujud akhirnya.
  Hanya wujud di syurga sana.

Tuesday, June 7, 2011

Tak der maknenyer

Kadang kadang aku terfikir ape yang aku buat skarang nie(berblogging) ade makne ke tak. Buat blog tapi  x de orang bace,  shout box kosong,   follower xde, komen pown x de, . Adakah, bende yang aku buat nie sia sia? Patutkah aku menghentikan keje yang sia2 nie? Mungkin aku kene tengok balik nawaitu aku buat blog. Tulisan kecil aku nie mungkin tak mampu menandingi tulisan para ulamak dan para ilmuwan yang kaya dengan ilmu pengetahuan yang mana tulisan mereka penuh dengan hikmah yang mampu mengerakkan hati kita. Namun walau sekecil manapun usaha kita Tuhan tetap memandang usaha kita walaupun hasilnya tidak seberapa. Cube kite renung renungkan cerita seekor binatang di dalam kisah Nabi Ibrahim.Hadith :

Dari Amir bin Saad dari bapanya (Saad bin Abi Waqas) r.a katanya:”Sesungguhnya nabi s.a.w telah memerintahkan supaya membunuh cicak dan baginda menamakannya ‘si penjahat kecil’- (Muslim)

Huraian

Berlaku sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim a.s semasa Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar.

Itulah yang dilakukannya berulangkali. Tingkah lakunya diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu, “Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.'

Lalu dijawab oleh burung tersebut, “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.”

Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat dengan menghembus-hembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi lebih marak untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusannya itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan.)

Kami (Allah) berfirman: "Wahai api! jadilah engkau dingin dan penyelamat bagi Ibrahim," Surah Al- Anbiya' : ayat 69

Hadith riwayat Ibn Hatim, dari A’isyah ra. bahawa Rasulullah saw bersabda :”Sesungguhnya Ibrahim tatkala dicampakkan kedalam api, semua binatang yang melata dimuka bumi ini cuba memadamkan api, kecuali cicak, kerana sesungguhnya dia (cicak) meniupkan api keatas Nabi Ibrahim…”Rujukan:

http://www.islam.gov.my/e-hadith/penjahat-kecil 


.

1 comments:

hanisah said...

assalamualaikum.. haha..teruskan menulis... walaupun sekecil mana pun usaha kita, kalau niat kerana Allah, tetap dinilai malah, mungkin ia lebih tinggi nilai disisi Allah dari orang yang punya banyak ilmu tapi memutar belit agama,dan menjual agama dengan kesesatan

Post a Comment